Home

ATB Nederland trotse finalist KvK Innovatie Top 100 2020

Uit ruim 400 inschrijvingen is ATB Nederland door de Kamer van Koophandel verkozen om deel uit te maken van de top 100 innovaties van Nederland. Bij deze prestigieuze verkiezing, die dit jaar voor de 15e keer wordt gehouden, zijn er twee prijzen te verdienen: een juryprijs en een publieksprijs.

ATB Nederland heeft dit weten te bereiken met twee innovaties die samen meer (milieu) winst uit slib kunnen halen. Als leverancier van componenten voor afvalwaterbehandeling en industriële procestechniek zijn wij altijd op zoek naar duurzame oplossingen. Dankzij deze innovaties zijn wij in staat bij industrie en waterschappen de afvoer van slib en het gebruik van polymeer te reduceren.

Om zo min mogelijk slib af te voeren moet het zo optimaal mogelijk ontwaterd worden. Hierbij speelt behandeling van het afvalwater met een polymeeroplossing een zeer belangrijke rol. Door de aangemaakte polymeeroplossing aan het afvalwater toe te voegen worden de zwevende delen in het afvalwater gebonden en vormen vlokken. De gevormde vlokken, die nog veel water bevatten, worden door een ontwateringsmachine verder ontwaterd. ATB Nederland heeft een combi van technieken om het ontwateringsproces te optimaliseren waardoor er minder slib hoeft te worden afgevoerd.

Twee innovaties
Deze nieuwe techniek van ATB Nederland bestaat uit twee innovaties, die zowel gecombineerd als apart te gebruiken zijn. ATB Nederland ontwikkelde ze samen met Duitse partners. De eerste innovatie betreft een “voormenging” bij gebruik van vloeibaar polymeer. Daardoor wordt dit extra actief en kan het optimaler vlokken. Dit vermindert het polymeerverbruik tot wel 40 procent. De tweede innovatie is een drietraps-meng-unit die er voor zorgt dat er optimale polymeervlokken ontstaan die zich met het slib vermengen. Deze unit beïnvloedt die vlokken zodanig dat ze nog meer aan zich kunnen binden zodat er hogere droge stof gehaltes worden bereikt.

Milieuvoordeel
Minder polymeer betekent milieuvriendelijker ontwateren. Maar natuurlijk ook lagere kosten; lagere kosten op de inkoop ervan en minder transportkosten voor het (ontwaterde) slib. Immers, hoe droger het kan worden afgevoerd, hoe minder ruimte het vergt. Dat leidt direct tot minder transportbewegingen en dus ook tot een afname van de CO2-uitstoot.

Flinke besparing
Enige procenten winst in een hoger droge stof gehalte in het slib kan bij een klant al leiden tot besparingen van 10.000 euro per procent (afhankelijk van de verwerkingskosten). Als het slib wordt afgevoerd, vervoer je minder water. Dit leidt tot een lager gewicht en efficiënter drogen of verbranden (kost minder energie).

Stemmen kan tot en met 15 januari. Hieruit wordt op 21 januari uiteindelijk de nummer 1 verkozen. Stemmen op ATB Nederland kan via: https://www.kvkinnovatietop100.nl/site/ATB-Nederland-Meer-milieu-winst-uit-slib?opendocument

Andere nieuws
22 januari 2024Hou jij van sleutelen? Dan is ATB op zoek naar jou!

Bij ATB Nederland zijn wij per direct op zoek naar een Servicemonteur Buitendienst. Wie zijn wij? Al sinds...

20 december 2021ATB Nederland is verhuisd en tijdelijk gesloten tijdens de feestdagen

Per 01-12-2022 is ons nieuwe adres: Eeser Boulevard 21, 8332 VM Steenwijk. Wegens de feestdagen zijn wij gesloten...

Nieuwsoverzicht